Zwembad: hou het op-en-top veilig met deze 7 tips
Als de zon schijnt en het kwik de hoogte in gaat, is het zwembad dé perfecte afkoelplek. Maar vóór je je zwempak, opblaasfiguren en ligstoelen tevoorschijn haalt, zetten we alle goede gewoonten nog eens op een rij zodat jij straks geniet van zorgeloze zwempartijtjes!

Aan de start van de zomer controleren veel Belgen de waterkwaliteit en installaties van hun zwembad (chloorgehalte, pH-waarde en filters). Een goeie reflex, maar het is niet het enige wat je aandacht verdient om veilig te zwemmen. Duik in onze tips om volop te profiteren van je opblaasbaar, bovengronds of ingegraven zwembad.
1. De gouden regel: hou altijd een oogje in het zeil
Zelfs als kinderen kunnen zwemmen, is het belangrijk dat er altijd een volwassene in de buurt is. Alles goed in de gaten houden (meekijken vanuit de keuken telt niet), kan het verschil maken.
2. Omheining, alarm, afdekzeil: het winnende trio
In België is er geen federale wet die veiligheidsvoorzieningen voor privézwembaden oplegt, maar waakzaam blijven is een must. Bepaalde voorzieningen zoals een omheining, alarm of afdekzeil worden sterk aanbevolen, vooral omdat de eigenaar aansprakelijk blijft bij een ongeval.
3. Kijk uit voor valpartijen!
Kinderen, tieners of volwassenen, we plonsen allemaal wel eens graag in het zwembad. Maar let op voor de natte én gladde vloer errond! Leg daarom antislipmatten op de grond en stel enkele regels op voor kleine kinderen, zoals niet lopen rond het zwembad.
4. Opblaasfiguren zorgen niet per se voor meer veiligheid
Ze zijn er in alle maten en soorten: krokodillen, eenhoorns, ijsjes, ... Het zijn eyecatchers, maar géén veiligheidsuitrustingen. Hou dus altijd in de gaten wat er in het zwembad gebeurt.
5. Zwemles voor de zomer?
Vanaf 3-4 jaar kunnen kinderen leren zwemmen. En voor de allerkleinsten zijn sessies watergewenning (babyzwemmen, waterspelletjes) een must om hun zelfvertrouwen op te bouwen.
6. Ritueel na het zwemmen
Sluit na het zwemmen de toegang af (sluit het hek, verwijder de ladder enz.), berg het speelgoed op en doe een snelle veiligheidscheck. Denk er ook aan om onderhoudsproducten buiten het bereik van kinderen te houden.
7. EHBO-cursus
Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen bij een ongeluk. Een EHBO-cursus kan het verschil maken ... en duurt maar een paar uur! Interesse? Organisaties zoals het Rode Kruis organiseren het hele jaar door cursussen, overal in België. Hier vind je alle info daarover.
Zorg dat je ook altijd een kleine EHBO-doos bij de hand hebt, geregeld zonnecrème smeert én veel water drinkt!
Een laatste tip? Zorg dat je goed verzekerd bent!
Zelfs met alle voorzorgsmaatregelen van de wereld kunnen er helaas ongelukken gebeuren. Als eigenaar van een zwembad moet je zeker nagaan of je brandverzekering schade dekt in verband met het gebruik ervan: valpartijen, een bezoeker die een letsel oploopt, schade aan derden enz.
Lees dus zeker de algemene voorwaarden van je contract. Bepaalde aanvullende waarborgen kunnen ook nuttig zijn, vooral bij stormschade, vandalisme of schade door een dier.
Daarnaast bieden sommige verzekeraars specifieke uitbreidingen voor privézwembaden, die je zwembad, het meubilair en toebehoren, en ongevallen dekken, én ook psychologische bijstand bieden. Welke waarborg voor jou relevant is, hangt af van een aantal factoren: type zwembad, locatie (binnen of buiten) enz.
Twijfel je over iets? Wil je advies om deze zomer in alle rust te genieten van je zwembad? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder.